Ugrás a tartalomra

Vidéki családi villa


2015 / Építés alatt / Építészet / Lakóépület

Építészet: 
Török Szabolcs Bence
Munkatárs: 
Reisz Abigél

A meglévő épület a hetvenes évek környékén épült hagyományos sátortetős családi ház, melyet az idők során több ízben bővítettek, átalakítottak. Az átalakítás amellett, hogy a jelenlegi problémákat kezeli, egy család számára konfortos, a mai igényeket kielégítő életteret hoz létre.
A megrendelő kérés egy esztétikus, s egyúttal takarékosan működő, gazdaságosan átalakítható, modern, ugyanakkor otthonos ház tervezése volt. A telek alapadottságainak figyelembevétele mellett egy olyan házat igyekeztünk tervezni, mely a funkcionális kapcsolatok maximális optimalizálását helyezi előtérbe. A tervezett kialakításban az épület fő hangsúlya az emeleti galériával összenyitott nappali tere, melyhez
egyrészről a konyha – étkező modern tércsoportja csatlakozik, másrészről a terasz kapcsolat intenzív kerti használatot tesz lehetővé. A meglévő hálószobák mellett a tetőtérben újabb szobák kialakítása vált lehetővé. Ezzel párhuzamosan a vizesblokkokat optimalizáltuk. A szülői háló külön fürdőszobát kapott. A terv fontos része az előtér és a lépcsőtér megformálása, mely a háznak jól használható eleme, ugyanakkor
esztétikai fókuszpontja is egyben. Az előszobába, mely egyben a szélfogó is, külön wc helyiség került kialakításra. A pince új, előtetővel védett külső lejárót kapott. Mind a terasz mind a kocsibeálló növényfuttatásra alkalmas fa pergola napvédelmet kap. Előbbi egyben a nappali árnyékolását és így egyben az energiaháztartását is segíti. A ház anyaghasználata egyszerre próbál modern és környezettudatos megoldásokat használni, így a természetes kő, a nemes, többféle struktúrájú vakolat, a cserépfedés egy visszafogott, időtálló, ugyanakkor izgalmas világot eredményez.