Ugrás a tartalomra

Öko hotel komplexum


2010 / Építészet / Középület / Terv

Építészet: 
Török Szabolcs Bence
Látványtervezés: 
Vesztergom Ádám

Az ÖKO-VILÁG több lesz, mint egy gyógyszálló, gyógyfürdő és étterem együttese.
Nevéhez méltóan valóban a természet, a természetes életstílus világát jelenti majd. E világba belépve a vendég rögtön a jó házigazda igényességét, a legapróbb részletre kiterjedő odafigyelését tapasztalja meg, és érzi maga mögött egész vendégeskedése alatt.
Az épületet teljesen körülvevő halastó egyrészről a kikapcsolódás széles tárházát biztosítja, másrészről a számtalan vizinövény látványa páratlan élményt nyújt. A gyógyszálló belső udvarán, a tó körül egyedi összeállítású vasi, őshonos fűmagokkal bevetett vadvirágos kaszálóréten sétálhatnak majd a pihenni vágyók. A természethez való érzékeny viszonyulás azonban nem csak  a látvány  és a park szintjén valósul meg: a földből jövő termikus energia és a legfejlettebb modern technológia segítségével a komplexum maximálisan kihasználja a környezettudatos építés és üzemeltetés lehetőségeit: végeredményben az épületek szinte teljesen önfenntartó módon üzemelnek, s nem terhelik környezetüket.

Az éjszakai hangulatképen jól érzékelhető azon építészeti szándék, hogy a tervezett épületrészek funkciójuk szerint jól megkülönböztethetőek legyenek egymástól. A három elem: az étterem, a szálloda és a fürdő, mint három funkcióhalmaz metsz egymásba, s ezáltal az átszövődés/összefonódás által alakul ki a komplexum jól differenciált tömege és a központi fogadótér. Az épület különböző méretű, ám hasonló karakterű gúlaszerű tetőidomai összekapcsolják az egyes épületszárnyakat, egy átfogó egységes karaktert kölcsönöznek a komplexumnak.
Talán a leghangsúlyosabb ilyen elem, a gyógyfürdő üveg lefedése - színes fényjátékával és átsejlő kupolájával - már a főútról nézve is csalogató, hivogató  látványt biztosít az épületnek.

A tervezett gyógyfürdő belső világa a tradícionális törökfürdők hangulatát idézi. A természetes kő szépsége,  a sejtelmes ugyanakkor romantikus hangulatú belső világ nem csak a testlieg nyújt felüdülést, de a léleknek és a szemnek is maradandó élményt nyújt.
A középső, kupolával fedett oszlopokkal körbezárt központi medencét boltíves kerengőfolyosó veszi körül. az egyes kisebb gyógymedencék, a szauna és gőzfürdő termei ezen oldalsó kerengőről érhetők e

Az ÖKO-Világ modelljének szerves részét képezik az üvegházak, ahol kizárólag bio technológiával előállított minőségi élelmiszereket termelünk. A biofarmon előállított friss zöldségek és gyümölcsök akár már leszedésük napján a vendégek asztalára kerülnek. A többletet a biopiacon illetve más kiérlelt csatornán értékesítjük. A biofarm egyszerre mintagazdaság és oktatási központ is, ahol a helyi termelőknek szervezünk folyamatosan továbbképzéseket, illetve a fiatal nemzedéket oktatjuk a korszerű háztáji szakszerű mezőgazdasági művelésre.
A növénytermesztés mellett természetesen a vidéki állattartás különböző korszerű eszközei is bemutatásra kerülnek. A vendégek és a képzések résztvevői az őshonos magyar állatokkal is megismerkedhetnek, és lovaglásra is lehetőség nyílik az érdeklődőknek.

A biopiac az ÖKO-világhoz kapcsolódó folyamatok lényegi eleme. A helyi mezőgazdasági felvevő és elosztóközpont, az “aktív falu” koncepciónak megfelelő a falu életét segítő mezőgazdasági szervező és ellátó egység.
A Rumban központjában és ÖKO-világ komplexum bejáratánál épülő biopiacok az első ilyen jellegű épületek lennének, azonban e modell sokszorosítható, azaz szándékunk szerint  a térség, majd  az ország más területein  megjelennének hasonló elv szerint működő egységek.
A bemutatott pavilonok természetes anyagokból, vörösfenyőből és természetes zsindelyből készülő egyszerű, ám arányos, korszerű, ugyanakkor gazdaságos épületekként képzelhetőek el.