Ugrás a tartalomra

KORTÁRS NAGYCSALÁDOS OTTHON


Családi ház, Budakeszi

2018 /

Építész: 
Török Szabolcs Bence
Munkatársak: 
Poros Tamás Gábor, Tószegi Károly

Környezet

A környék építészeti karakterét Makkosmária jellegzetes zártkertes átalakuló világa határozta meg, és a dél-nyugat felé feltáruló panoráma megőrzése és kihasználása szintén fontos szempont volt a tervezés során. A telek lejtős, völgyszerű területen fekszik, melyet az északi irányú emelkedő határoz meg. A telek az emelkedő felöli útról közelíthető meg.

A környező ingatlanok meglehetősen vegyes összképű épületállománnyal rendelkeznek, melyek leginkább a 70-es évektől napjainkig épültek a hegyoldal beépülési folyamata részeként.

Telepítés

A telepítésnél fontos szempont volt a dél-nyugati panoráma kedvező tájolásának kihasználása. Az épület megnyitása ezért mind a földszinten, mind az emeleten hasonlóan történt; a közösségi és privát terek egyaránt  az erre fekvő kert felé fordulnak.

Tömegképzés

A tömegképzés két fő irányát az észak-nyugati és észak-keleti telekhatárok határozták meg.

A fő tömeg a klasszikus nyeregtetős, oromfalas házforma, ami az észak-keleti telekhatárral párhuzamosan helyezkedik el. A tömegképzés játékát a tömeg észak-keleti irányba való kifordulása biztosítja. A szögtörésben kapcsolódó új irány határozza meg az emeleti teraszt is.

Anyaghasználat

A homlokzati burkolat anyagválasztása támogatja a tömegképzést: a fő tömeg főképp vakolt felületekből áll, a visszahúzott földszinti szakasz szálcement burkolatot kapott, ezzel összehangban a fa nyílászárók a külső oldalon porszórt fémlemezburkolattal készültek.

Funkcióséma

A kétszintes épületbe a földszinten lehet bejutni, itt kaptak helyet a közösségi terek valamint az elszeparált szülői lakrész. Az emeleten található a 4 gyerekháló, 2 fürdő, raktár és a gyereknappali a közlekedő térbővületeként.