Ugrás a tartalomra

A FORMATERVEZŐ HÁZA


Modern villa, Budaörs

2018 /

Építész: 
Török Szabolcs Bence
Munkatárs: 

Környezet

A budaörsi környék építészeti karakterét Felsőszállás domboldalának jellegzetes hosszútelkei és az azon elszóródó lakóházak határozzák meg. A terület beépítési és építészeti esztétikája és a dél-kelet felé feltáruló panoráma megőrzése és kihasználása fontos szempont volt a tervezés során. A telket az erdő felől délnyugatról északkelet felé húzódó erős lejtésű domboldal határozta meg.

Telepítés

A telepítés során az elsődleges szempont volt a beépítési határvonalak mellett a telek igen keskeny arányából adódó adottságok kezelése. Az épület hosszanti elrendezése egyszerre egy egybefüggő kompozíció, és egyszerre a funkciók szeparálásából adódóan jól elkülönített térrészek egysége.

Az erősen lejtős telken végigfutó gyalogút rendezi a kert elemeit: a bejárati kocsibeállót, a terepszint alatti, zöldtetővel fedett garázzsal együtt, az innen elérhető pihenő- és medenceszintet, és az efelett elhelyezkedő családi házat, s innen továbbvezet egy tereplépcső a ház feletti erdős területhez. A tervezés során szem előtt tartottuk, hogy az épület egyaránt megnyíljon az első-, a hátsó- és az oldalkert felé is.

Anyaghasználat

Az anyaghasználat a fő tömegnél beton jellegű táblás vagy monolit kialakítással, ez a felület tömör és perforált felületeken is megjelenik, visszahúzott épülettömeg a kert felé sávos cédrus vagy vörösfenyő burkolatot kap. A nyílászárók alumínium illetve fa-alumínium, antracit porszórt színben készülnek.

Funkcionális elrendezés

Az épület megközelítése a földszinten történik, mely két eltolt szintre tagozódik: a nagyobb belmagasságú alsó térben található közösségi helyiségek egysége, a nappali, az étkező-konyha, míg a kiszolgáló helyiségekkel (kamraszekrény, háztartási helyiséggel, gépészettel, vendégszoba mosdóval), a felsőbb térrészben vannak elhelyezve előbbitől a lépcső térrel elválasztva.

Az emeleten található a 2 nagy hálóegység 2 fürdővel, garderobe-bal. A lépcsőtér itt zsibongó/felső nappali térbe érkezik. Az utca felől egyállásos terepszint alatti garázs lesz kialakítva, melyet előtte kétállásos nyitott parkoló egészít ki, pergolás lefedéssel.