Ugrás a tartalomra
_Dunaharaszti_02_Dunaharaszti_Családi ház_Látvány_I.jpg

EGY KIS HÁZ A DUNA MELLETT


Családi ház, Dunaharaszti

2018 / Építészet

Építészet: 
Török Szabolcs Bence
Munkatárs: 
Poros Tamás Gábor, Tószegi Károly

Telepítés

A környék építészeti karaktere vegyes képet mutat, az észak-nyugat felé feltáruló panoráma a megőrzése és kihasználása fontos szempont volt a tervezés során. A telek viszonylag sík területen fekszik, az utcában található telkek a Ráckevei-Duna ágra merőlegesen helyezkednek el.

A környező ingatlanok jellemzően egy vagy két szintes családi házak oldalhatáron álló beépítésben, melyek a 70-es évektől napjainkig épültek a folyópart beépülési folyamata részeként.

A telepítés során az elsődleges szempont volt az észak-nyugati irányban feltáruló panoráma és a kedvező tájolás összehangolása. Így a szomszédos, észak-keleti határon lévő zömök épülettől a ház elfordul, a fő megnyitása délnyugati oldalkert valamint a panoráma felőli észak-nyugati kertrész felé történik.

Funkcionalítás

A telepítésből adódó irányok az épület funkcionális tagolását is meghatározzák. A földszinten helyet kapó közösségi funkciósor főként dél-nyugatra nyílik meg, a nappali esetében ezen felül a panorámás teraszkapcsolat válik még meghatározóvá. Ezzel szemben a földszinti kiszolgáló funkciók az épület zártabb felében kapnak helyet.

Tömegképzés

A tömegképzés alapját a klasszikus oromfalas oldalhatáron álló ház biztosítja. A játékot a nappali és a megérkezés kiemelése biztosítja, melyet két irányú visszahúzással biztosítunk. Az épület anyagválasztásánál fontos volt egyrészt a tömegképzésből adódó karakter hangsúlyainak támogatása, valamint olyan anyagok használata, mely a két épületrész közti viszonyt érzékletesebbé, érthetőbbé teszi. Ezáltal az épület tömegét követő vertikális fa léc burok és az archaikus tömegből visszahúzott falsíkok sötét antracit vakolt kialakításának kontrasztja definiálja a ház homlokzatait. Továbbá a visszahúzott sötét síkokat, sötét antracit felületképzésű nyílászárók, és tükröződő üvegfelületük oldják sávszerűen, vertikálisan.

Az épület megközelítése a földszinten történik az oldalkertre néző hosszoldalon a klasszikus magyar parasztházhoz hasonlóan. Itt kapnak helyet a közösségi helyiségek, a nappali, az étkező-konyha, kiegészítve kiszolgáló helyiségekkel, míg az emeltre kerületek a hálószobák és a fürdő.