Ugrás a tartalomra

Családi ház


Budapest

2018 /

Építészet: 
Török Szabolcs Bence DLA
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

A megrendelő szándéka az volt, hogy többgenerációs családi házzá változtassa a meglévő épületet, ahol az eredeti körvonalakat megtartva a klasszikus és modern elemek formálják az új megjelenést. Az eredeti villaépület a 80-as évek végén épült, vakolt homlokzatát vakolatsávok osztották. Az udvar felé szimmetrikus, klasszikus főhomlokzatát egy felül timpanonnal zárt, látszó beton lábazatos és oszlopos terasz, az emeleten balusztrádos erkély határozta meg.

Az utcai bejárat felé, a földszinten egy üvegszemet nyitottunk a nappali kapu felőli sarkába. Ezt a „szemet” egy előtető köti össze a garázs és személyi bejárattal, ahol az letámaszkodik. Az udvar felé megtartottuk, arányosítottuk a meglévő nagyméretű nyílásokat. A jelenleg nyitott földszinti teraszt beépítettük, ennek helyére egy modern üvegezett étkező került. Az épület külsőleg ezzel a helyiséggel bővült, illetve az étkezőből és a nappaliból megközelíthető, konzolos hatású terasszal.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Hello hello képaláírás

Az új épület anyag(jelleg)választásánál fontos volt a meglévő zömök épület arányainak, szigorúságának lazítása. Fő homlokzatburkolatként összhatásában homogén, kisméretű sötét téglaburkolatot választottunk. A klasszikus arányokat hangsúlyozandó látszóbeton kőkereteket alkalmazunk, a modern formákat pedig fém homlokzatburkolattal, üvegkorláttal társítottuk. A nyílászárók fém anyagúak, az előtető és a kapu felőli üvegezett szem többi felülete, a nyílásokkal és fémburkolatokkal azonos színű festett kültéri lemez borítást kapott.

Az épület három szintre tagolódik, és ezáltal három különálló funkcionális egységet határoz meg. A pinceszintre kerültek az általános tároló helyiségek, műhely, szauna.

A földszinten található a gépkocsi-tároló, az előtér kiszolgáló és tároló helyiségekkel, a nappali, az étkező-konyha, kiegészítve kiszolgáló helyiségekkel (kamrával, vendég wc-vel).

Az emeleten kaptak helyet az éjszakai funkciók: a hálók és fürdőszobák.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.