Ugrás a tartalomra

Birtokközpont


Építészet / Lakóépület / Terv

Építészet: 
Török Szabolcs Bence

A megrendelői igényeknek oly módon igyekeztünk megfelelni, hogy a ház tömegének az archaikus, dunántúli falusi építészetre jellemző oromfalas, nyeregtetős házformát választottuk, és ennek a alapelemnek a forgatásával próbáltunk kialakítani használható, védett, ugyanakkor (vélhetően) izgalmas tereket. A formai kialakításhoz igyekeztünk megfelelő, természethez közeli tartós építőanyagokat választani.

A szerkezetek kiválasztásánál törekedtünk egy energiahatékony ház kialakítására, mely egyszerre gazdaságos, korszerű, és a kívánt esztétikai igényeket kielégíti. Kiemelt szempont volt a tájolás optimalizálása (egyszerre használati és energiahatékonysági szempontok figyelembevételével, illetve az át- és kiszellőztethetőség biztosítása.

Az anyagválasztás így a teherhordó szerkezetnél a többrétegű szigetelt téglaszerkezetekre esett melynél a belső réteg korszerű falazóblokk, a külső réteg bontott téglaburkolat, mely egyben esztétikus homlokzatképző elem is. A tetőfedésnél klasszikus natúr hódfarkú cserépfedést terveztünk.

A háznál az egyes funkcióknak, egységeknek jól elkülönült, átlátható, ugyanakkor variábilis működést terveztünk. A raktár az udvarról két kapun megközelíthető, segítve az egyirányú anyagmozgatást. Az emeleti irodai és kiszolgáló rész mind a raktárból, mind külön bejárattal az udvarról is elérhető. A szolgálati lakás a irodai résztől némileg elválasztva került elhelyezésre, elkülönítve ezzel a pihenést és a munkahelyet, és egyben egy védett, 3 oldalról határolt átriumot hozva létre. Ennek északi oldalán kapott helyet a központi tároló és gépészeti helyiség, melyből a környezettudatos pelletkazán látja el a szükséges hővel az egységeket