Ugrás a tartalomra
gyongyos_aktivhaz__főkép2.jpg

AHOL A SPORT, TERÁPIA ÉS OKTATÁS TALÁLKOZIK


Aktív ház komplexum, Gyöngyös

2019 / Építészet

Építész: 
Török Szabolcs Bence
Munkatárs: 
Monori Rebeka, Tószegi Károly

Gyöngyösön, az önkormányzat a „Barnamezős területek rehabilitációja TAP 2.1.1-15-ös pályázat keretén belül sport és rekreációs funkció fejlesztését tervezi az egykori laktanya területéhez tartozó hrsz. 2740/60 helyrajzi számú, jelenleg vegyes használatú ingatlanon. A szomszédos telken található sportcsarnok épület valamint a területtől nyugatra létesült sportpályák funkcionális megerősítésével egy komplex igényeket kielégítő sport és rekreációs terület létrehozása a cél.

A környező ingatlanok meglehetősen vegyes összképű épületállománnyal rendelkeznek. A vegyes összképet az egykori laktanya két világháború közötti épültállománya valamint az ezt kiegészítő 70-es évektől napjainkig épült kisebb létesítmények alkotják. A terület fejlesztése, közfunkciójának erősítése húzó fejlesztésként hathat a környéken.

A meglévő épület, az egykori laktanya 9. számú épülete védettséggel nem rendelkezik, különösebb építészeti értéket csupán a korábbi istálló öntött vas oszlopokkal alátámasztott poroszsüveg födémes összefüggő belső tere képvisel. Ennek megtartása és helyzetbehozása a terv részét képezi, ugyanakkor a jellemzően additív módon épült épület komplexum mind funkcionálisan mind építészeti szempontokból drasztikus újragondolást igényel.

A telek sík területen fekszik, melyet északról a Sportcsarnok épület, nyugatról a szabadtéri sportpályák, keletről és délről vegyesfunkciójú terület határol. A helyszín megközelíthetőségének javítás érdekében az önkormányzat a telket megosztja,

Az így keletkező keleti sáv közterület lesz, míg a nyugati telekrészen helyezkedik el az új funkció a meglévő épületeket belakva.