Ugrás a tartalomra
_sopron_remiz_hero

VILLAMOSREMÍZ REVITALIZÁCIÓ


irodaépület tervezése, Sopron

2020 / Építészet

Építészet: 
Török Szabolcs Bence
Munkatársak: 
Dénes Filip, Simon Rita, Bakó Attila, Monory Rebeka

Az egykori villamosvonal a századfordulón épült ki, 23 év működés után azonban megszűnt, így a kocsiszín is elvesztette addigi funkcióját. Az eredeti épületet később jelentősen átalakították, ennek következtében az épületben több kisebb funkció kapott helyet vegyes kialakítással: jelenleg autókozmetika, valamint tekepálya  található benne.

Az egykor egységes karakterű, Sopron közlekedéstörténetében jelentős szerepet betöltő remízépület a korábbi zavaros átalakítások következtében mostani állapotában jelleg, karakter és egység nélküli arcot ölt. Ezért a funkcionális átalakítás és energetikai korszerűsítés mellett kiemelt cél az épület eredeti architektúrájának megidézése és a belváros-közeli területhez méltó megjelenés és szerkezeti kialakítás létrehozása.

Az átalakítás célja egyrészt a külső homlokzat megfelelő megújítása. Ennek lényegi eleme, hogy a főhomlokzatok egységes, kétszintes tagolása az eredeti osztásrendnek megfelelően visszaállításra kerül. Az oldalsó homlokzatok a főhomlokzathoz illeszkedő, vertikális, kétszintes, egységes nyílássorral feltárt karakter kapnak, mely szolgálja a többcélú használatot (flexibilisen osztható térrendszer), a sokirányú megközelítést és bevilágítást.

A belső téri koncepció lényegi része, hogy az átalakítással és egy új, rendeltetésszerű használat biztosításával együtt a belső szerkezeti rend is átláthatóvá, rendezetté válik, így a térbe bekerülő elemek (galéria, lépcső, kiszolgáló helyiségek és elválasztó faltestek) a meglévő/megtartandó kétszintes szerkezeteket/oszlopokat egységben láttatják, ugyanakkor azoktól függetlenül jelennek meg.

A bekerülő elemek esetében is a terv törekszik a környezettudatos viselkedésre, az elválasztó falak részben a meglévő (bontandó) kisméretű téglafalak felhasználásával épülnek, hangsúlyozva a korábbi belső karaktert, és az értékes régi épületbelső érzetét.