Ugrás a tartalomra
ybl_hero.jpg

Villa Budapest


Kultúrális- és gasztroközpont belsőépítészete

2015 / Belsőépítészet / Középület / Kivitelezés alatt

Építészet: 
Kerényi József DLA, BORD ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ
Belsőépítészet: 
Csavarga Rózsa, Török Szabolcs Bence
Munkatársak: 
Szentpéteri András, Vörös Ferenc Attila, Bársony Adrienn, Tószegi Károly
Projekt management: 
RAW Development, DVM Design
Iparművészet: 
Szentgyörgyi Szandra, Kelecsényi Imre, Bojti Márton, Vági Oszkár, Gelley Kristóf, Tamás Klára, Mátyus Zoltán, Lőrincz Gabriella

ÚJJÁÉLED YBL MIKLÓS REMEKMŰVE

A budai Vár oldalában található Lónyay-Hatvany villa egykor a hazai kulturális élet egyik középpontja volt. Miután a második világháborúban elpusztult, most modern rendezvényközpontként épül újjá, eredeti homlokzata mögött a legújabb épületgépészeti megoldásokkal. 

A magyar történelmi örökség fontos részét képezi az Ybl Miklós tervei alapján 1872-ben elkészült Lónyay-Hatvany villa, mely a budai Vár oldalában áll. A gróf Lónyay Menyhért miniszterelnök megrendelésére elkészült háromemeletes épület később a neves műgyűjtő és mecénás, báró Hatvany Lajos tulajdonába került, kettős nevét is innen kapja. A villa a magyar közösségi élet jelentős színtere volt a 20-as és 30-as években, Bartók Béla is játszott itt zongorán, de Thomas Mann is megszállt az épületben, amikor Budapesten járt.

A villát a második világháború végén 1944-ben bombatalálat érte és kiégett, majd 1946-ban le is bontották. Csak a rendszerváltozás után vált valósággá újjáépítésének gondolata, melynek terveit Ybl Miklós eredeti elképzeléséhez megfelelően dolgozta ki először Kerényi József építész, majd az átvett jogok birtokában Bordás Péter építészirodája.

Az épület szerkezetét 2000 és 2007 között felépítették, majd a hosszú ideig szünetelő kulturális beruházást a Magyar Nemzeti Bank élesztette fel. Konferenciaszervezési, színházi és gasztronómiai célokat szem előtt tartva az épület kivitelezése folyamatban van.

A terek belsőépítészeti világát a világhírű japán Tadao Ando, másik részét Csavarga Rózsa, Török-Szabolcs Bence DLA tervei szerint valósítják meg elismert hazai iparművészek közreműködésével.

Az épületből páratlan kilátás nyílik a teljes városra, mely látványt a Parlament, a Mátyás-templom és a Bazilika uralja.

A várhegy oldalába épült, mind a Csónak utcában, mind a Hunyadi utcában kijárattal rendelkező épület a Duna felől nézve háromszintes. A földszint előtt egyben az épület kettős terasza is található: melyről a teljes panoráma feltárul.