Ugrás a tartalomra
_alma_hero.

ÚJ ÉS RÉGI TALÁLKOZÁSA FRISSESSÉGGEL


Egészségház és idősek otthona, Budapest, Alma utca

Építészet / Középület / Terv / Tervpályázat

Design: 
Török Szabolcs Bence DLA, Beöthy Mária, Vesztergom Ádám
Co-worker: 
Monory Rebeka (T1 STUDIO) Balogh Diána, Bánsági Dávid, Fekete Csilla, Farkas Anett (Arch-Studio Kft)

Az Alma utcai idősotthon a városmajor szomszédságában mesés kihívásokkal teli helyszín, ezért is volt nagy élmény a komplexummal részletesen foglalkozni. A tervezési feladat magába foglalta az épületek műemléki megújítását és új szárnyakkal való bővítését, ahol a közösségi funkció mellett új apartmanok is kialakításra kerültek.

A megújítás legfontosabb tervezési feladata két érintett utca sarokcsatlakozásának megoldása, különös tekintettel a szemben meglévő épületek arányaira. A tervjavaslat az eredeti épületterv koncepcióját és szellemiségét megidézve, az eredeti épülettömeget egy többféle értelemben vett fókuszpontként kezeli. Ez a szándék egyrészről felfedezhető abban, hogy az új tömeg követi az eredeti épület arányait és nyílásrendjét. Másrészről hogy az épületrész egy központi funkciót foglal magába: megemelt belméretű tömegbe helyezhető el az olyan közösségi, többfunkciós helyiség, mely társalgót, könyvtárat foglal magában és falaira az intézmény emléktáblái kerülhetnek, méltó helyen megőrizve és bemutatva azokat.

E központi elem köré szerveződik az intézmény tervezett új épületrésze. A leginkább szobákat magába foglaló új szárny karaktere kortárs eszközökkel igyekszik megidézni a meglévő szomszédos egységek térrendszerét (egymásnak feszülő, vagy éppen kissé eltartott szövetszerű viselkedés), homlokzatképzése a Városmajor utca épületeinek szabályos osztásrendjével rokonítható. Az új épületszárny tömegképzésének fókusza emellett a Városmajori úti sarok megoldása: a javasolt megoldás a meglévő épülettől kissé elhúzva ad az utcasaroknak új hangsúly és kezeli a városszövetben régóta meglévő zavaró foghíj szituációt.  

A terepviszonyok figyelembevételével az új épületrész szinteltolásos kialakítást kap középen akadálymentes felvonóval, melynek segítségével az összes szint síkban elérhető, s egyúttal az intézmény alsó és a felső épületei közötti akadálymentes kapcsolat is megoldódik. 

A tervjavaslat szerint tehát a Városmajor u. 62. tűzfalát a lecsapott teleksarokhoz igazodó új háromszintes épületszárny takarja, bejárata az eredetileg Kalina Mór által tervezett épületrész hajdani teraszának helyére kerül. Innen nyílik az akadálymentes felvonóval ellátott lépcsőház, mely biztosítja a tűzfaltakaró új épületszárny és az eklektikus részt belső udvarral körülölelő új épületszárny eltérő szintjeinek megközelítését.