Vezetőségi Iroda-Kossuth tér

Budapest, V. kerület

TERVEZÉS: 2015

BELSŐÉPÍTÉSZET: CSAVARGA RÓZSA, TÖRÖK SZABOLCS BENCE

ÜVEGMŰVÉSZ: SZENTGYÖRGYI SZANDRA

MUNKATÁRS: BÁRSONY ADRIENN

 

 

A Wáberer's vállalat vezérigazgatói irodái a Vadász Mihály és Preisich Gábor által tervezett, 1937-ben épült Kossuth téri háztömb 6. emeletén kerültek kialakításra. A ház korabeli belső világára jellemzőek a két világháború közötti ipari formatervezés minősége, a Bauhaus iskola hatásai. Eredeti kézipari (lakatos) termékek, a márványfülkébe helyezett, alumíniumráccsal lefedett eredeti radiátortestek és a korabeli világítótestek a lépcsőházban ma is megfigyelhetőek.

A korszakra jellemző modernista stílus elemei és anyaghasználata ma sem vesztett értékéből. Mai legmodernebb technikák felhasználásával - ezt a gondolkodás módot követve - került átépítésre az eredetileg lakások céljára készült épületrész.

A megrendelői szándék szerint az épület teljes főhomlokzatát elfoglaló irodasor teljesen átlátható, de egyúttal szeparált kialakítású lett. Különböző üveg megoldások alkalmazása teszi lehetővé ezt a szándékot, úgy hogy a 30 fős létszám elkülönülő elhelyezése mellett az iroda átláthatósága, térbeli és vizuális egysége biztosított.

A 30-as évekre is utaló fényes fekete-fehér-króm felületek a meghatározók az anyaghasználatban. A kontrasztot oldja a természetes, rajzos fafelület látványa az akusztikus álmennyezeten és a bejárati ajtót körülvevő, tárgyalóba futó faburkolat. A természetes fénnyel nem megvilágított belső kiszolgáló helyiségeket egységes üvegfal határolja. Az irodai térelválasztók modul üvegszerkezetek, de víztiszta kivitelben a tér teljes átlátását teszik lehetővé. A Speciális opálosodó üvegfal, a belső világítással fényjátékot biztosító üveg térelválasztók és ajtók, az átvilágított ónixfal és a gépi mozgatással teljesen elrejthető audiovizuális megoldások a mai csúcstechnológia reprezentánsai.  Az épület korszakára utaló nagy méretű kerek lámpák ritmusát az ablaktengelyek határozzák meg. Stíluselemmé válik az alkalmazott kőlapburkolat melynek narancs színű vonalai és színharmóniája a falburkolaton és a szőnyeg vonalrajzolatában is visszaköszönnek. A térben elhelyezett egyedileg tervezett és gyártott fényes fehér irodabútorok króm lábszerkezettel karakteres, tiszta hatást nyújtanak, melyeket magas minőségi szintű ülőbútorok egészítenek ki. A korabeli értékes képgyűjtemény megvilágítását - késelhető lámpatestek alkalmazásával - professzionális múzeumtechnológia biztosítja

Az irodaterek összképe és harmóniája szintetizálja a klasszikus modern épület atmoszféráját, a mai technológiai és mesterségbeli szaktudást és a megbízó nagyvállalat minőség és kultúra iráni elkötelezett szemléletét