Családiház Veszprémvölgy

Veszprém

TERVEZÉS 2015-2016

ÉPÍTÉSZET: TÖRÖK SZABOLCS BENCE

MUNKATÁRS: MONORY REBEKA, RIESZ ABIGÉL

 

A ház tervezésénél alap adottság volt egyrészt a telek nagy fokú lejtése, másrészt az a megrendelői elvárás, hogy erre a lejtős területre egy jól használható teraszos a Veszprémvölgyre és a távolban feltűnő vár panorámájára fókuszáló délies jellegű házat alkossunk.

Ebből az elvárásból következik a telepítés, miszerint a házat az emelkedő tetejére a telek középpontjába helyeztük. Ebből a központi elhelyezésből adódó túlhangsúlyozottságot az épülettömegek tördelésével, játékos kialakításával próbáltuk oldani. A két részre osztott, megtört tömeg egyszerre hoz létre hasznos, ugyanakkor jól tagolt külső és belső használati terereket, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a ház a domborzatra illeszkedjen, sziklaként vagy várszerű alliterációkat generálva jelenjen meg környezetében.

Számos további tervezői megfontolás is következik a terepviszonyokból. Ilyen például a ház gépjármű általi megközelítésének kialakítása, mely szerencsésen a korábbi vízfolyás által kivájt mederben vált lehetővé. A saroktelek jellegből kifolyóan ez a megközelítési irány kiegészül egy gyalogos útvonallal, melyek összekötve kijelölik a bejárat optimális pozícióját.

Az ingatlan hátsó részében védett pihenőkert alakul ki, mely a felső területek kisebb lejtése miatt jól használható és egyszerre a gyalogos bejárat felől lényegében „szintben” elérhető. Ez a hátsó kertrész mellett több jól tájolt és használati értelemben jól differenciált teraszt és udvarrészt hoztunk létre.

Ezek a kilátó teraszok a ház déli és nyugati meghosszabbításai és az utca felöli lejtős terepre illeszkednek. A telek felső részén lévő pihenőkertet és az elülső teraszokat az épület mellett kialakított híd és átjáró köti össze.