Ugrás a tartalomra
01_Verecke_családi ház_H11_T1_verecke_frame_02.jpg

RÉGI HÁZ - ÚJ STRUKTÚRA - ÉS EGY KIS PLUSZ


Családi ház átalakítása a Rózsadombon

2019 / Építészet / Lakóépület / Kivitelezés alatt

Építész: 
Török Szabolcs Bence
Munkatársak: 
Poros Tamás Gábor, Bozsik Judit

A megrendelő szándéka az volt, hogy többgenerációs családi házzá változtassa a meglévő épületet, ahol az eredeti körvonalakat megtartva a klasszikus és modern elemek formálják az új megjelenést. Az eredeti villaépület a 80-as évek végén épült, vakolt homlokzatát vakolatsávok osztották. Az udvar felé szimmetrikus, klasszikus főhomlokzatát egy felül timpanonnal zárt, látszó beton lábazatos és oszlopos terasz, az emeleten balusztrádos erkély határozta meg.

FUNKCIONÁLIS KIALAKÍTÁS

Az utcai bejárat felé, a földszinten egy üvegszemet nyitottunk a nappali kapu felőli sarkába. Ezt a „szemet” egy előtető köti össze a garázs és személyi bejárattal, ahol az letámaszkodik. Az udvar felé megtartottuk, arányosítottuk a meglévő nagyméretű nyílásokat. A jelenleg nyitott földszinti teraszt beépítettük, ennek helyére egy modern üvegezett étkező került. Az épület külsőleg ezzel a helyiséggel bővült, illetve az étkezőből és a nappaliból megközelíthető, konzolos hatású terasszal.

Az épület három szintre tagolódik, és ezáltal három különálló funkcionális egységet határoz meg. A pinceszintre kerültek az általános tároló helyiségek, műhely, szauna. A földszinten található a gépkocsi-tároló, az előtér kiszolgáló és tároló helyiségekkel, a nappali, az étkező-konyha, kiegészítve kiszolgáló helyiségekkel (kamrával, vendég wc-vel). Az emeleten kaptak helyet az éjszakai funkciók: a hálók és fürdőszobák. 

ANYAGHASZNÁLAT

Az új épület anyag(jelleg)választásánál fontos volt a meglévő zömök épület arányainak, szigorúságának lazítása. Fő homlokzatburkolatként összhatásában homogén, kisméretű sötét téglaburkolatot választottunk. A klasszikus arányokat hangsúlyozandó látszóbeton kőkereteket alkalmazunk, a modern formákat pedig fém homlokzatburkolattal, üvegkorláttal társítottuk. A nyílászárók fém anyagúak, az előtető és a kapu felőli üvegezett szem többi felülete, a nyílásokkal és fémburkolatokkal azonos színű festett kültéri lemez borítást kapott.