Ugrás a tartalomra
03_Debreceni_Csokonai Színház_H13_színházterem 2.jpg

NEMZETI SZÍNHÁZ ÚJ MEGKÖZELÍTÉSBEN


Csokonai Nemzeti Színház belső rekonstrukciója, Debrecen

2019 / Belsőépítészet / Középület / Kivitelezés alatt

Belsőépítész: 
Csavarga Rózsa, Török Szabolcs Bence
Munkatárs: 
Szőcs Norbert, Khaut Nikolett
Generáltervező: 
Archiko
Építész: 
Kovács Péter, Tisza András

A Csokonai belső téri megújítása a műemléki szempontok mentén halad, úgy, hogy átlátható, optimalizált használati, közönségforgalmi, tájékoztatási igényeknek is megfeleljen. A belsőépítészeti koncepció figyelembe veszi megoldásaiban a kornak megfelelő gépészeti, fénytervezési, akusztikai technikákat.

A hangulat - amely a klasszikus operaházi, színházi arculatra jellemző - az anyagok, a színek és fények használatával megmarad, de az átalakulásnak köszönhetően megfelel a színház- és színpadtechnológiai, gazdaságossági, akusztikai és a tűzvédelmi előírásoknak is. A helyi tradíciók és a nemzeti színházi minőség megjelenítése kiemelt belsőépítészeti szándék a belső terek rekonstrukciós áttervezésében.

az előcsarnok TERE KINYÍLIK, ÁTALAKUL

A bejárati zóna az árkád keret nélküli üvegezésével kibővült. Innen, mint egy szélfogóból az előcsarnokba érkezve, tágas, magas, fénnyel teli várakozó előtérbe kerül a színházi látogató közönség. A belsőépítészeti koncepció lényege az elegáns megérkezés, az eredeti építészeti tér megtisztítása a lépcső áthelyezésével és a puritán anyaghasználat alkalmazásával. A fénytervezéssel egyszerre kortalan, ünnepélyes hangulatot, de a változtatható fényhatásokkal modern színházi effektusokat is lehet varázsolni. 

A galériára felvezető lépcsők széles pihenőszintje a homlokzati lábazat magasságával azonos, ezért belülről a padlóig lemenő üvegfalon keresztül a külső környezet élvezhető, az utca felé vizuális kapcsolat teremtődik.

 

Galéria alatti előcsarnok

A galéria alatt, még az előcsarnok részeként kétoldalt a pénztárak és egy kis földszinti büfé szimmetrikusan, egymással szemben helyezkednek el. A pénztár az utca felől is megközelíthető, külső jegyeladás lehetősége céljából.

Nagy hangsúlyt fektetve a fix és a változtatható információs felületekre a galéria alatti íves falon nagyméretű LEDfal ad tájékoztatást az előadásokról már a belépés pillanatában. A galéria alatti nyomott tér mennyezete sötétre van festve, hogy a nézőtér íves falát kiemelve, a fényekkel irányítva vezesse a látogatókat a folyosókra, a lifthez és a ruhatári pultokhoz.

GALÉRIA ÉS A KÖZLEKEDŐK

A földszinti galériára az előcsarnok két oldalára szerkesztett lépcsők vezetnek fel, ahol az anyag és színhasználat már a nézőtéri hangulatot idézi meg. A kis belmagasságú nyomott folyosói tereket az árnyékhatások elkerülése miatt sötét tónusú, meleg padlizsán színű alcantare falburkolattal látjuk el, a külső oldalfalát fekete-fehér színész portrékkal díszítjük. A sötétre festett mennyezeten elhelyezett irányítható képvilágítók és a padlóhoz közeli falba süllyesztett ledvilágítók vezetik a fénnyel a nézőket, a vertikális fénymegoldás ritmusa pedig tájékoztatja őket a színháztermi bejáratokról.

A büfé

A hagyományok szerint a műsorszünetben a találkozók színtere a nagy színházi büfé, a hozzá tartozó terasszal. A nagy belmagasságú tér stílusát az eredeti mennyezet színes, kazettás festése és az óriási terasz ajtók határozzák meg.

A padló nagytáblás nemeskő burkolata és a hosszában végigfutó büfépult nemeskő homlokfala, üveg-tükör hátsó pulttal és polcos hátfallal klasszikus belsőépítészeti megoldás. A központi pult "U" alakú befordításával a kiszolgálás elegáns és praktikus rendszer szerint működik a felújítást követően. A világosra hangolt tér tágasság érzetét a pult mögötti tükörfal tovább növeli. A míves mennyezeti díszfestést az oldalfalon felületi megmunkálásban és anyagában hasonlóan "nemes" aranyozott felületek egészítik ki, melyek egyben a terem akusztikáját is javítják.

A színháztér megújult látványvilága

A nézőtér szerkesztése korábban nem biztosította a megfelelő láthatóságot, melyet többféle módon orvosoltunk. A földszinten az oldalpáholyok megszűnnek, a pince feletti födém átépül, a karzatok alaprajzi és térbeli geometriája az oszlopok eltávolítása mellett változatlan marad. Ezek hatására jelentősen megnő a földszinti nézőszám, a karzatokon pedig az összes helyről élvezhető, zavartalan kilátás nyílik a színpadra.

A tér bár sokkal korszerűbbé válik, de belső atmoszférája ugyanúgy a klasszikus operaházi hangulatot idézi meg. A nézőtér műemléki hangulatát meghatározza a mennyezeti gipszstukkós díszítés, a csillárral és a festett íves kazettákkal. Az eredeti galéria mellvédek díszítését eredeti módon fehér, ornamentikával, minimális arany festéssel állítjuk helyre. A padozat burkolata a földszinten gőzölt akác, a karzatokon sötét padlizsán színű szőnyegpadló. Az íves hátsó falak a székekkel azonos homogén színű, alcantare falburkolatot kapnak.