Ugrás a tartalomra
_Nyíregyháza__hero.jpg

MODULÁRIS DESIGN, IGÉNYES VEVŐKNEK


többlakásos társasház, Nyíregyháza

Építészet / Lakóépület / Terv

Építészet: 
Török Szabolcs Bence DLA
Munkatárs: 
Monory Rebeka, Tószegi Károly

A ház tervezésénél alapvető szempontként fogalmazódott meg egy gazdaságos, jól kihasználható lakásokat tartalmazó, ugyanakkor anyaghasználatában, tömegformálásában magas építészeti minőséget sugalló lakóépület megalkotása.

Ezért a tervezett épület mind karakterében és megoldásaiban egy egységes ugyanakkor játékos kialakításra törekszik: A lakások elrendezését racionális geometrikus szerkesztés, az épület megjelenését az elforgatott pozíciójú erkélyek játéka formálja. A lakások adta tömeg a lépcsőháznál U alakban öblösödést kap, ahol a lépcső vonalvezetése és az orsótérben kialakult fogadókert átriumszerű teret formál.

A ház karakterét még két fontos tényező befolyásolta. Egyrészről a környező területek különböző jellegű és korú építészeti arculata, ide értve a lakótelep képi világát éppúgy mint a megjelenő új építészeti karaktereket. Az épület formanyelvével mindegyikkel kapcsolatot teremt, ugyanakkor elemeiben "stílus-semlegességre" törekszik. Célunk volt egy játékos, ugyanakkor letisztult, következetes épülettömeg megalkotása, melyet a tömbszerű és szövetszerű tömegek harmonikus kapcsolata jellemez.