Modern villaépület

Sopron

TERVEZÉS 2013-2014

ÉPÍTÉSZET: TÖRÖK SZABOLCS BENCE

MUNKATÁRS: MONORY REBEKA, RIESZ ABIGÉL

A ház tervezésénél alap adottság volt egyrészt a telek nagy fokú lejtése, másrészt az a megrendelői elvárás, hogy erre a lejtős területre egy jól használható, a panorámára tájolt, teraszos modern ház épüljön. Másrészt a telepítést meghatározta a telek tájolása, miszerint a déli, napos oldal a magasabban fekvő utca felé esik. Ez a kettősség határozta meg az épület lehelyezését, az épület egyszerre nyit Sopron látképe felé, ugyanakkor L alakban befordulva egy jól benapozott déli terasz is kialakul a közösségi terekhez kapcsolódóan.

A ház karakterét még két fontos tényező befolyásolta. Egyrészről a környező utcák villaépítészete, ide értve a Villasor faverandás épületeit, a modern építészet (Bauhaus és mai példák) Löverek városrészben található alkotásait, mely a tömegképzést befolyásolta, másrészt a meglévő növényzet, melyeknek minél nagyobb mértékű megtartása volt a tervezési szándék.

Számos további tervezői megfontolás is következik a terepviszonyokból és a helyszíni adottságokból. A ház tömegképzéséről elmondható, hogy az épület egy a terepből kinövő monolitikus tömeg, mely a fontos funkcionális részeknél némileg felbomlik, kifordul. Ilyen helyek a bejárat, a tetőkijáró, a nappali tömege. Az épülethez illeszkedő kilátóterasz megidézi a korabeli lövereki villák fa verandáinak világát és viszonyát az épület fő tömegéhez.

Terepből adódó következmény ugyanakkor a ház gépjármű általi megközelítésének kialakítása. Ez egy ívesen lefutó rámpát jelent, melyen a gépkocsitároló megközelíthető az utcáról. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy az utcaszintről egyből az épület központi közösségi funkcióit érjük el, lépcsők igénybevétele nélkül.  A ház gyalogos megközelítése így az utcával egy szintben lévő fedett előtéren keresztül történik, mely bejárat egyszerre egy kilátóteraszként, fogadóteraszként is funkcionál. Ezt a fogadóteraszt és a napozó teraszt lényegét tekintve a ház választja el, szerencsés intimitást adva az utóbbinak.

A napozóterasz és a városkép közé a nappaliszárnyat úgy helyeztük el, hogy az minél transzparensebb módon biztosítsa az elvárt átlátást.

A ház tömegformálása a már fent említett tagolási szándékból és terepre illesztésből következik. Célunk volt egy játékos, ugyanakkor letisztult, következetes épülettömeg megalkotása, melyet a tömbszerű tömegek harmonikus kapcsolata jellemez.

A tömegformálásnál nagy hangsúlyt kapott a megfelelő tájolás kialakítása, ennél fogva a ház a napsugárzás szoláris energiáit a lehető legnagyobb hatékonysággal használja fel.

A nemes fémfelületek (vörösréz alkalmazása) és a vakolt tömegek kompozíciója egyszerre egy időtálló jelleget kölcsönöz a háznak és ugyanakkor egyfajta modern átirata a környező építészetnek.