Ugrás a tartalomra
kecskemét_főkép.jpg

FÜGGŐKERTEK AZ ALFÖLDÖN


Városközpont terve, Kecskemét

Díjazott alkotás / Építészet / Tervpályázat / Városépítészet

Építészet: 
Bojti Márton, Glatz Zsófia, Takács Gergely, Török Szabolcs Bence

DÍJ: MEGOSZTOTT 1. DÍJ

A terv az Építőművészeti Doktori Iskola keretein belül készült.

 

Kecskemét belvárosának rehabilitációjánál alapvető célunk volt, hogy élhető tereket, közterületeket hozzunk létre, a már meglévő adottságokat kihasználva, azokat erősítve.

A belvárosban megfigyelhető, hogy a növényeknek, fáknak milyen erős térszervező szerepük van. Ezt a szervezőerőt kihasználva a zöldet bevezettük a gyalogos útvonalakra, utcákra, közterületekre, épületekre, hogy jelölje azok fontosságát. Kecskemétre nem jellemző a növényzet burjánzása, ezért az új zöld egy keskeny, felemelt passzázsként jelenik meg a kultúrális köztéren, ely rátekeredik, beleszövődik az új térfalba. 

A zöld passzázs csomópontjaként megjelenik egy új városi kultúrális tér a régi Volán buszmegálló helyén. Az új tér színhelyéül szolgálhat fesztiváloknak, színházi előadásoknak, szabadtéri kiállításoknak, vásároknak. A tér alatt és a térfalat képző épületben kiállítóterek kapnak helyet. A tér alatt lévő kiállítótérbe vezető lépcsők a görög-katolikus templommal szemben helyezkednek el, kialakítva így egy új kulturális tengelyt a városban. A térfal szűrőként működik: kizárja a körút zaját, kijelöli az új közteret. A térfalban találkoznak az organikus és a mértani formák: a zöld passzázs belefonódik az épület tömegébe. A térfal alatt kap helyet a buszmegálló és egyéb kiszolgáló funkciók. A tér Aranyhomok Szálló felőli oldalán is megjelenik a térfalat képző épület áttört tömege. Az épület rávezet a szálló kiszolgálóépületének tetején kialakított zöldtetőre, valamint elválasztja a teret a szervízúttól, mely a szállót és a mellette lévő épületeket szolgálja ki.