KékeS Látogatóközpont

Gyöngyös- Kékestető

TERVEZÉS 2016

ÉPÍTÉSZET: TÖRÖK SZABOLCS BENCE DLA

MUNKATÁRS: MONORY REBEKA

 

Koncepcionális alapelvek

A tervezett kékestetői látogatóközpont rendeltetése összetett. A létesítmény komplex szolgáltatásaival a jelentős gyógyhely használói számára biztosít helyszínt, infrastruktúrát, a hagyományos látogatóközponti funkciókon túlmenően (információs pont, kiállító tér, mosdók, kiszolgáló helyiségek, vendéglátás) lehetővé téve különféle családos és csoportos rekreációs és kreatív programok, események megrendezését. Másodsorban az épület bemutató-, vetítő-, és kiállító tereivel a Mátrához kapcsolódó információkat és élményvilágot minőségi tálalásban mutatja be; az ide látogató interaktív módon ismerheti meg a terület természeti, földrajzi, történeti és egészség-megőrzési adottságait. A látogatóközpont ugyanakkor Magyarország legmagasabb pontjának megközelítését is nagy mértékben fejleszti úgy. hogy egyúttal a csúcskövet körbevevő területnek méltó színteret és igényes, rendezett környezetet biztosít. Az épület és közvetlen környezete olyan találkozó és gyűjtőpont, mely szervezi és kiszolgálja a gyalogtúrázókat, a szanatórium vendégeit, a tervezett rekreációs park használóit, a sportolókat és mindenkit, aki a területet meglátogatja.

Telepítés és megközelítés

A létesítmény telepítésének koncepciója nagy hangsúlyt fektet a terület megközelítésének rendezésére. Az épületet a hegyre felfutó utak erővonalai formálják, nagy részben átengedve magán a túrázókat és az autóval érkezőket. A parkoló útja és a Mátrafüred felől felfutó turistaút folytatásaként létrejövő lépcsős ösvény az épület két fő egysége között halad át, működésében mint egy sziklahasadék jellemezhető, melyen átlépve a látogató elérheti a várva várt csúcsot. Ez az épület mellett történő áthaladás egyszerre egy becsalogató momentum is, mely segítségével a hegyre érkező megismerkedhet a látogatóközpont belső világával és szolgáltatásaival.

A csúcs felől közelítve az épület öblös teresedést hoz létre, mely egyszerre gyülekező térként, információs pontként és élményparkként is szolgál, teázóval, játszótérrel és a látogatóközpont belső világának részbeni feltárásával.

Funkcionális kialakítás

A látogatóközpont két fő részre tagolódik, az épületbe a két tömeg közötti előtérből lehet bejutni. A nagyobbik tömegben kapnak helyet az információs funkciók (recepció, bemutatóterek), a kiállítási területek vetítősarokkal és ajándékbolttal, valamint a galérián olyan különtermek, melyek kreatív gyermek és felnőtt foglalkoztatások, rendezvények, termékbemutatók stb. helyszínei lehetnek. Ebben a szárnyban kapnak helyet az épület vizes helyiségei is.

A kisebbik tömegben gyermek játszóházzal összekötött teázó/kávézó kap helyet intenzív megnyitással a sípálya és az előtte kiépülő kilátóterasz és játszótér irányába. E kisebbik tömeg alsó szintjére kerülnek az épület tároló, személyzeti és gépészeti helyiségei, mely a helyiségek külső tér felé is  közvetlen kapcsolattal rendelkeznek.

Tömegképzés, gépészeti és anyaghasználati koncepció

Az épület megformálásában és működésében is a természet-közeli és környezettudatos elvek dominálnak. A ház tömegformálása és anyaghasználata természeti előképekből meríti eszközeit. A tömegformálásban a természeti előképeken túl fontos szerepet játszik a semleges, visszahúzódó karakter létrehozása, mely a természeti környezet látványát helyezi előtérbe, ugyanakkor azzal intenzív "kommunikációt" folytat.

Az épület gépészeti és épületvillamossági rendszerei megújuló erőforrásokat és energiatudatos megoldásokat alkalmaznak. Az épületben az akadálymentességre vonatkozó elvárások és az üzemeltetési fenntarthatóság szempontrendszere maximálisan figyelembe lett véve.