Ugrás a tartalomra
_Nemesvámos_főkép.jpg

JÁTÉK KÖZTES TEREKKEL


Családi ház, Nemesvámos

2015 / Építészet / Lakóépület / Terv

Építész: 
Török Szabolcs Bence
Munkatárs: 
Riesz Abigél

A megrendelő kérés egy esztétikus, s egyúttal takarékosan működő, gazdaságosan megépíthető, modern, ugyanakkor otthonos ház megtervezése volt. A telek alapadottságainak (oldalhatáron álló beépítés, tájolás, utcakép) figyelembevétele mellett egy olyan házat igyekeztünk tervezni, mely a funkcionális kapcsolatok maximális optimalizálását helyezi előtérbe amellett, hogy eszközrendszerével a helyi karakterre is reagál. 

TÖMEGKÉPZÉS

A ház tömegkompozíciója két egyszerű házszerű tömeg viszonyából épül fel. E két testet egy nagy arányban áttört előtér köti össze. E tér a hazaérkezés tere, egy érdekes pufferzóna, mely egyszerre az ég és egyszerre a kert látványát nyújtja a megérkezőnek, kertre vezető kiállásával és felülvilágító sorral. E hatást gazdagítja az előkert pergolasora. A két tömeg eltérő méretű, funkciójú, mégis mint két testvér, azonos karakterrel rendelkeznek. Rendeltetésük különbözik, s az eltérésből ebből származik formaviláguk különbözősége is. 

ANYAGHASZNÁLAT

A ház anyaghasználata egyszerre próbál modern és környezettudatos megoldásokat használni, így a természetes kő, a nemes, többféle struktúrájú vakolat, a faburkolat egy visszafogott, időtálló, ugyanakkor izgalmas világot eredményez.