IRODA KIALAKÍTÁSA - KOSSUTH LAJOS TÉR

Budapest, V. kerület.

DESIGN: 2014-2015

BELSŐÉPÍTÉSZET: CSAVARGA RÓZSA, TÖRÖK SZABOLCS BENCE

ÜVEGMŰVÉSZ: SZENTGYÖRGYI SZANDRA

FOTÓ: DARABOS GYÖRGY

MUNKATÁRS: BÁRSONY ADRIENN

 

Az iroda egy 1930-as években épült társasházban található. (A Bauxit Vállalat bérháza volt eredetileg.) A ház korabeli belső világára jellemzőek a két világháború ipari formatervezései, a Bauhaus iskola hatásai. Eredeti kézipari (lakatos) termékek és világítótestek pl. a lépcsőházban megfigyelhetőek. Az iroda kialakítása részben ebből a világból is táplálkozik, mind az anyaghasználatot illetően, mind formavilágában és alkalmazott stílusjegyeiben. 

Megrendelői igény és irodakoncepció volt egy nagyvonalú, lehetőség szerint egybefüggő, tágas irodatér megteremtése. Ennek érdekében az irodarészek közötti elválasztást minimalizáltuk, ezért tömör elválasztást az irodában csak a vizes helyiségek falai, a megmaradó gépészeti aknák és a tartószerkezeti elemek jelentenek. Az irodai térrészek közötti zavaró hanghatások csökkentésére transzparens üvegfelületeket alkalmaztunk, melyek biztosítják a terek kívánt átláthatóságát. A vezetői iroda, a kiegészítő helyiségek és a irodatér között speciális üvegfallal történő elválasztás dominál. Ennek oka egy iparművészeti igényességgel elkészülő, egyedi térhatárolás létrehozása, mely egyszerre játszik a transzparencia, a mintázatok és színharmóniák lehetőségeivel, ugyanakkor  a szükséges funkcionális igényeknek is megfelel.

A bútorok elhelyezésénél tervezői szándék volt az áramló és egybefüggő terek hangsúlyozása. A bútorok ezért egyrészről térben úszó csoportokként, másrészről beépített bútorokként az oldalfalba simulva térfal-képző elemként jelennek meg az irodában. A teakonyha kialakításánál szándék volt egy elkülönült téregység hatásának érzékeltetése, ezért az anyaghasználatában és tektonikai rendszerében is eltér a többi térrésztől.

A belső térben a világos színek, dominálnak, sötétebb felületek csak az ellenpontozás és hangsúlyozás kedvéért jelennek meg. A tér tágasságát hangsúlyozó világos színharmóniák erősítik a délre tájolt s így napfénnyel intenzíven átjárt iroda tereinek nagyvonalúságát s tágasságát.

A hófehér falak mellett az üvegfelületek és  egyes kiemelt fal-, és bútorfelületek összehangolt földszínek és padlizsán színek játékos elegye dominál, A fa felületek jellemzően világos, fehérített tölgy és dió anyagúak, ezt a vezetői részen makkaszári ében bútorok és falfelületek egészítik ki. Az alkalmazott lakatos és díszítőfém szerkezetek jellemzően magasfényű krómozott vagy matt fekete kialakításúak.