Ugrás a tartalomra
_MTA Kutató Irodaház_hero.jpg

A HUMÁN TUDOMÁNYOK OTTHONA


MTA HTK Kutatóközpont, belső koncepcióterv

2015 / Belsőépítészet / Középület / Iroda / Megépült

Építészet: 
M-Teampannon
Belsőépítészet: 
Major György, Csavarga Rózsa, Török Szabolcs Bence
Munkatárs: 
Bársony Adrienn

 A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) új épületegyüttese három humán tudományterület (bölcsészet-, társadalom- és közgazdaságtudomány) 750 kutatójának kínál 21. századi színvonalú, kutatói szobákkal, többcélú konferenciateremmel, könyvtárral rendelkező, illetve speciális igényeket is kiszolgáló, így régészeti géntechnológiai laboratóriummal is felszerelt épületet.

 

 PURITÁN, SZIGORÚ ELVEK SZERINT RENDEZETT ÉPÜLET, A HOMLOKZATOK ÉS TÖMEGEK TAGOLÁSA TERMÉSZETES MÓDON BONTJA LE AZ EGYÜTTES NAGYOBB LÉPTÉKET.

   

II. Építészeti Nemzeti Szalon TÉR///ERŐ 2019.04.26. - 08.25.///Műcsarnok

A belsőépítészeti munkák – a megrendelői igényeknek megfelelően – kizárólag a közönségforgalmi részeket érintették (étterem, könyvtár, aula, ruhatár, előadóterem, közlekedők), és az új kutatóintézet építészetileg puritán, szigorú elvekbe rendezett, tiszta alaprajzi szerkezetű együtteséhez alkalmazkodtak. Az MTA régi épületeinek – ahonnan a kutatóintézetek több évtized után elköltöztek – volt egy sajátos, ódon hangulata, amit az új környezetben az igényes és korszerű anyaghasználattal, illetve a magas minőségű technikai és műszaki kivitellel igyekeztünk „átmenteni”. A régi hangulatot természetes anyagokkal, többnyire kővel és fával burkolt felületek idézik meg, így a könyvtárban vagy a konferenciateremben, amely hangelnyelő- és hangvisszaverő akusztikai membránburkolatot is kapott.

Az aula helyszínen öntött műkő burkolata szintén klasszikus hangulatot, a régi terrazzót idézi, de a jelenre utaló látszóbeton falfelületeken is megjelenik, egyfajta klasszikus formai elemként, a sablonok rasztere. A tudományterületek jól érzékelhető megkülönböztetését – az egyértelmű építészeti tagoláson túl – az intézetekhez rendelt, a falakon, illetve a közlekedők színes marmóleum padlózatán következetesen alkalmazott színek segítik. Kiemelt szempontként jelent meg a tervezés során az energiatakarékos megvilágítás, az ergonómiai és egyben hangulatteremtő fénytervezés/fényvezetés, amit rejtett és kiemelő fények egyidejű alkalmazásával értük el.