Ugrás a tartalomra
_Nagykovácsi családi ház_hero.jpg

HÁZ A KÉT NYÍRFA KÖRÉ


Többgenerációs villa Nagykovácsiban

2019 / Építészet / Lakóépület / Építés alatt

Építészet: 
Török Szabolcs Bence
Munkatársak: 
Dénes Filip, Simon Rita, Tóth Gergő

A tervezett épület elhelyezésekor több szempont érvényesült. Az egyik a meglévő ház helyzetéből való kiindulás, annak figyelembevétele a lehetőségek mentén. Másik kiemelt szempont az épület ideális tájolása és a lakó és közösségi egységek védett megnyitása. A harmadik szempont a meglévő vegetáció figyelembe vétele, külön kiemelve a telken álló nyírfapárt, melyek a fenti szempontok mentén kialakult L alakú beépítés fókuszába kerülnek. 

Az L alakú épülettömeg két jól elkülönülő épületszárny egységéből adódik össze: az egyiket a közösségi terek félnyeregtető alatti tágas terei töltik meg tartalommal, a másik tömegbe a lakóegységek két szinten elhelyezett funkciói kerültek. A két tömeg közé a bejárati és közlekedőterek fénnyel átjárt, tömegében alacsonyabb elválasztó egysége lett elhelyezve.

A tájolásnak következtében a lakóegységek jellemzően dél-keleti megnyitással, a közösségi terek, kelet-dél nyugat irányokba történő hármas tájolással rendelkeznek, előnyös használati lehetőségeket eredményezve.  Az épület kihasználva a terep adottságokat, észak felé zárt jellegű, melynek egyszerre hőtechnikai és használati előnyei is vannak.

Az épület tagolása a kert használatának is különféle rendeltetést ad. Észak felé fogadó-előkert, díszkert és a járműtárolás területei, kelet felé pihenőudvar és veteményes lehetősége, míg a déli udvarrész rekreációs, közösségi és kerti játék/sport funkcióknak ad területet. 

Az épület külső megjelenését klasszikus formák dominálják, melyek a maguk történeti egyszerűségükben jelennek meg a házon. A tervezett elemek egyszerre történeti idézetek, s egyszerre mai legmagasabb technológiai szintet képviselő megoldások. Mindezek esetében  törekszünk arra, hogy a két szempont maradéktalanul hogy az idézett arányok és motívumok eredeti szabályrendszerében érvényesüljön.