Ugrás a tartalomra
_pestszentlorinc_főkép.jpg

FLEXIBILITÁS VILÁGOS KERETEK KÖZÖTT


Városháza belső átalakítás, Budapest

2015 / Belsőépítészet / Középület / Megépült

Belsőépítészet: 
Csavarga Rózsa, Török Szabolcs Bence
Munkatárs: 
Bársony Adrienn

A feladat egy Budapesti városháza tanácstermének és előtereinek belső átalakítási terve volt. Az átalakítás kiváltó okai elsősorban használati jellegű ‐ a termek jobb kihasználása, variálhatósága és használati komfortjának növelése volt. Ezzel egyidejűleg a jelenleg nem megfelelően működő szellőzőrendszer és terem hűtési hatékonyságának átalakítása/javítása volt másrészt a terem audiovizuális használati eszközrendszerei is bővül. 
 

Használati módok 

Nagyterem alapvető használata: képviselő‐testületi ülésterem
A kialakításnál figyelembe vettük a terem fő használatának audiovizuális, akusztikai, tárolási és térhasználati igényeit. A terem oldalsó, geometriailag leeső részében alakítottuk ki a technikai háttérhelyiségeket, melyben például a hangosítás és a vizuális megjelenítés eszközei, igény esetén tolmácshelyiség és mobília‐és eszköztárolási funkciók kapnak helyet. A terem berendezése szabadon változtatható/optimalizálható, melyet az átalakítással kialakuló geometria is elősegít. A teremben a terven jelölt képviselőtestületi működés képezi az optimalizálás alapját. A felülvilágítók osztásrendje és helye, a monitorok, vetítővásznak, kamerák elhelyezése ezen működést segíti 

Nagyterem eseményszerű használata: előadó terem:
Az ülésterem kialakításának következtében komplex előadótérré tud átalakulni, mely alkalmas különféle konferenciák, előadások, magasabb akusztikai elvárást igénylő rendezvények tartására. A helyiség burkolata és kialakítása alkalmas ezen akusztikai igénybevétel kezelésére, biztosítására. A két központi falon helyeztük el a mennyezetbe rejthető vetítővásznat, melynek működtetése a technikai helyiségből professzionális minőségben megoldható. A megnövekedett létszámot a duplázott bejárati ajtó és mindkét folyosó egyidejű működése segíti.

 A Kisterem használata egybenyitott módon:
A kisterem az előtértől egy többfajta használatot lehetővé tevő, hangszigetelt üvegfallal van elválasztva, mely mögött alapesetben egy nagyobb bizottsági asztal kap helyet. A terem belső használatát egy, az épület végében kialakított tároló, audiovizuális eszközök és egy, a polgármesteri helyiségből nyíló ajtó segíti. A tárgyaló berendezése szétszedhető mobil, így lehetővé tesz többféle (egy vagy többasztalos és egyéb) használati kialakítást.

Kisterem használata ‐ 2 db elválasztott tárgyaló esetében:
A terv szerint a termet opcionálisan két kisebb tárgyalóvá lehet alakítani, mely elválasztást magas hangszigetelő képességű akusztikai rendszerfalak biztosítják. Ez esetben két darab különálló 10 fős
bizottsági terem alakul ki, különálló tároló helyiséggel, bejárattal, ruhatárolási lehetőségekkel és saját képernyő használati/vetítési lehetőséggel. A terem világítása oly módon lett kialakítva, hogy az mindkét alapvető használati mód esetén biztosítsa a kellő megvilágítást és az elvárható ünnepélyességet.

Termek eseményszerű használata rendezvény esetén:
A tervezési területet oly módon alakítottuk ki, hogy az lehetőséget biztosítson komplex rendezvények tartására (fogadások, megnyitók, sajtótájékoztatók, díjátadások és egyéb önkormányzati események). Ez esetben a terület egy egybenyitott térfolyammá alakul, melyben a közösségi területek mellett helyet kap egy megfelelő méretű ruhatár, a rendezvényt kiszolgáló pult. A bútor tárolást a már meghatározott raktárpozíciókon túl beépített mobil függönnyel leválasztható alkalmi bútortároló biztosítja. A termek közötti nyílások javaslatunk szerint biztosítják a megfelelő nyitottságot, körbejárhatóságot, de egyszerre a termek variábilis elválasztott működését is lehetővé teszik. Az oldalfalak mennyezeti képakasztó rendszerrel ellátottak, mely a faldekoráció variálhatóságát, valamint kiállítások rendezését teszi lehetővé.
A lépcsőház melletti fal hangsúlyos, fő elemként jelenik meg a térben, erre képzőművészeti alkotás kerül