Emeletráépítés-Terézváros

Budapest, VI. kerület

EN TERVEZÉS 2009

ÉPÍTÉSZET: TÖRÖK SZABOLCS BENCE

 

Az épület magatartása kifelé szabályozott, alkalmazkodó, visszafogott. Egyrészt a tetőmagasság és forma igazodik a tűzfalak meglévő magasságához és rendjéhez. A tervezett tetőkialakítás az épület meglévő tűzfalmagasságát a lehető legnagyobb mértékben figyelembe veszi, kifelé szinte teljesen megőrzi a jelenlegi állapotot, magasságában és visszafogottságában is. A tető tömegalakítása csak befelé enged meg játékosságot, oly módon és olyan mértékben, amennyire a építészeti koncepció és benapozás megkívánja.      

Az Zichy Jenő utca felé a tömegalakításban és homlokzatképzésben a visszafogott játékosság és tömegalakítás érvényesül, lényegében a főhomlokzat felső zárását a tető tömbszerű „lefordulása” és a nyílások és tető alatti teraszok által kialakuló , „negatív” terek geometrikus rendje határozza meg.

A terv folyományaként 6 darab új lakást jön létre a társasházban. A lakások az igényesebb lakáskeresőket célozzák meg. Az egyes lakások funkcionális kialakításában és térformálásban törekedünk a gazdaságos, jól kihasználható, eladható, ugyanakkor exkluzív lakások tervezésére. Minden lakásnál jó benapozottságú, tágas, izgalmas tereket igyekeztünk létrehozni.

Minden lakás legalább 1,5 szobás kialakítású, rendelkeznek saját terasszal és az ehhez kapcsolódó megfelelő intimitással. A közösségi terek (nappali/étkező/konyha) kivétel nélkül átlátás mentes, jó szeparált déli- dél-nyugati tájolású helyiségek. Minden lakás szeparált WC és fürdő helyiséggel is rendelkezik.

A lakások a lehetőség szerint  próbálnak illeszkedni a meglévő lakásstruktúrába, így feltárulásuk szintén az udvar felől történik alsó szintet megidéző modellnek megfelelően. A lakások intim tereibe való belátást és az átlátást ugyanakkor a lehetőség szerint minimalizáltuk.

A 4. szinten létrehozott tetőszinti zöldfelület előnyeit a társasház minden lakása egyformán élvezheti, a házban  mindenki számára egyformán megközelíthető. Hozzá kapcsolódóan egy többfunkciós tárolót alakítottunk ki.

Display Type
Teljes szélesség