Emelet-ráépítés terve - Terézváros

Budapest, VI. kerület

TERVEZÉS 2009

ÉPÍTÉSZET: TÖRÖK SZABOLCS BENCE

Az épülettömeg kialakíásánál elsődleges szempont volt a benapozás biztosítása, azzal a célkitűzéssel, hogy a változtatás után a belső udvar természetes megvilágítottsága nem vagy csak minimális mértékben csökkenhet. Ennek érdekében a délnyugatfelöli szárnyban közös tetőkert létesaült, míg az épület tömege a szükségszerű visszahúzásokkal illetve a tetőhajlásszög megfelelő megválasztásával reagál a nap utjára.

A lift telepítésére az épület az udvar terén kívűl nem ad lehetőséget. A felvonó olyan módon került elhelyezésre az udvaron, hogy a loggia egybefüggő látványa továbbra is biztosított legyen, és az ablakok elől se vegye el a fényt. Ez a megfontolás pontosan kijelöli az optimális helyét a felvonónak. A lift a tervek szerint üveg / átlátszó kialakítású lenne, a minél nagyobb fény biztosítása érdekében.

A felépítmény tűzfalaktól való elhúzása lehetővé tesz alternatív külső-belső terek, megnyitások létrehozását. E terek a körfolyosó világától független intim zónák, melyek egyrész biztosítják a tetőtéri világ intenzív „megélését”, másrészt mind funkcionálisan mind esztétikailag előnyös lakáskonstrukciókat biztosít.

A felépítmény tömegének megformálása alapvetően két elemből táplálkozik. Egyrészt egy független test / hártya, másrészt ez alól a hártya alól kiugró dobozok, testek alkotják az épület új részeit. A szuverén test lehetővé teszi, hogy a meglévő épített környezetet és ház értékeinek tiszteletben tartását és kihangsúlyozását. A kiugró dobozok osztják a tűzal menti tereket, intim teraszokat hoznak létre. A lakások feltárulásai meghatározott rendben, az oldalsó felületek mentén történik.