Ugrás a tartalomra
00_Gyöngyös_Haller-ház_főkép.jpg

EGY BAROKK PALOTA ÚJ ESÉLYE


a Haller-Berényi-Orczy palota műemléki rekonstrukciója

2019 / Építészet

Építész: 
Török Szabolcs Bence
Munkatársak: 
Simon Rita, Tószegi Károly

Tervezési koncepció

A rehabilitációs folyamat és értékvédelem szempontjából elsődleges a palota barokk összképének megőrzése és az eredeti térstruktúra kitisztítása, megszabadítása az utólagos zavaros bővítésektől. Ilyen a loggiák beépítésének kibontása, a függőfolyosó korlátjának újragondolása vagy az értéktelen épületelemek (utólagos nyílászárók, burkolatok)  helyett átgondolt kiegészítések megfogalmazása.

A felújítás legfontosabb eleme ezek mellett az épület kiemelt építészeti érték-elemeinek védelme, szakszerű helyreállítása, melyek közül a legfontosabbak:

  • Bejárati kapuk kerezezésének és kapu tok és szárnyelemeknek szakszerű felújítása
  • Kő ajtókeretek, tagozatok és oszlopfejezetek felújítása
  • Udvari kőkapu helyreállítása
  • Eredetinek jelölt ajtószerkezetek helyreállítása (emeleti kétszárnyú ajtók és lépcsőházi ajtók
  • Eredeti fa elemekkel rendelkező emeleti nagytermi ablakok helyreállítása
  • Boltozatok tartószerkezeti felülvizsgálata és konzerválása
  • Emeleti mennyezeti freskó konzerválása

A tervezett használat alapelve, hogy a meglévő boltozatokkal meghatározott térszerkezetet  egyben tartva, azok egységét érzékeltetve vannak elhelyezve az egyes funkciók. Ez a szükséges és lekerülhetetlen köztes térosztások esetében (bekerülő fürdő/konyha egységek) azlehelyezett objektumokat tér a térben koncepció szerint, a falakat a mennyezetig nem felvezetve helyezi az egységeket objektszerű megfogalmazással.

A funkcionális egységek számára tervezett térszövet a meglévő struktúra karakteréhez illeszkedik. Mind a lakófunkció mind a közösségi helyiségek a használati szempontból tördtünk egyértelmű, ugyanakkor többcélú hasznosítást lehetővé tévő logikai képlet alkalmazására.

Az épület állagmegóvása és használati korszerűsítése érdekében faldiagnosztika alapján meghatározott utólagos injektált vízszigeteléssel és meghatározott szerekeztű vakolattal újul meg. Az utólagos vízszigetelés mellett a talajon fekvő padló esetében méretezet talajnedvesség elleni vízszigeteléssel egészül ki.  A padlórétegrendek ezzel együtt minden belső térben megújulnak, a ház karakteréhez illeszkedő hideg és melegburkolatok alkalmazásával. A padlástérben ásványgyapot hőszigetelő réteg  kerül elhelyezésre a lehülő felületek kondíciójának javítására. A tetőszerkezet faanyagvédelmi szakvélemény alapján újul meg, a meglévő szerkezeti rendszer megőrzésével.

Az új illetve pótlásra ítélt nyílászáró elemek esetében az autentikus, történeti szerkezetek és megjelenés előnyben részesítése a cél, ugyanakkor az eredetiben megmaradt szerkezetek egyedi, házra jellemző díszítése nélkül, ezzel megkülönböztetve azoktól az új elemeket. Így a hőszigetelt ablakok pallótokos, kapcsolt gerébtokos, illetve utcai földszinten egyszerű ráccsal kiegészített gerébtokos szerkezettel készülnek, a meglévő arányok és megjelenés biztosítására. Az új ajtók fa vázas profilozott betétes vésett ajtószárnyak, pallótokos kialakítással.

Az udvar szinteinek meghatározása talajfeltárás talajmechanikai, történei és tartószerkezeti tanulságainak figyelembevételével kerül meghatározásra. A feltárt malomárok-csatorna természetes kő vályúja a tervek szerint az udvaron bemutatásra kerül az állagmegóvás biztosításával.

Az udvar külső burkolatainak megválasztásában a természetes anyaghasználat és a helyi adottságok figyelembe vétele jellemzi. Az átjáróban részleteiben megmaradt gyöngyössolymosi kőburkolat helyreállítása, ehhez illeszkedő kőburkolat alkalmazása a cél.    

Funkcionális kialakítás

Az épületben az alábbi funkciók kerülnek elhelyezésre:

A utcai traktus földszintjén többfunkciós közösségi tér és galéria kerül kialaktásra oly módon, hogy ez az egység a déli kapubejáraton a ház több részétől elkülönülten tud működni.

A harántszárny földszintján 3 db kisebb garzonlakás kerül kialakításra.

Az emeleten a harántszárnyban 2 db az utcai szárny északi oldalán szintén 2 db lakás kerül elhelyezésre.

A déli oldalon található nagytermet is magába foglaló egységben közösségi szalon/tárgyaló kerül kialakításra, mely apartman funkcióval egészül ki.

Az utcai traktus északi kapuja szolgál a lakóegységek megközelítésére, emellett tároló, egy kisebb iroda és szolgálati wc kerül ehelyezésre

Az oldalsó kisméretű traktusban kerül kialakításra a központi gépészeti helyiség. A gépészeti helyiség mellett a későbbiekben lehetőség van felvonó elhelyezésére, melynek ebben az ütemben a lehetőség-hely biztosítása történik meg.

Az udvarban pihenő  és  díszkert, az alsó udvarban közösségi gyümölcsös/veteményes kert  kerül kialakításra.