Családiház-Pajtakert

Veszprém

TERVEZÉS 2012-2013, KIVITELEZÉS 2013-2014

ÉPÍTÉSZET: TÖRÖK SZABOLCS BENCE

MUNKATÁRSAK: BÁRSONY ADRIENN, HEGYI GÁBOR, RIESZ ABIGÉL

 

 

A tervezett ház kialakítására a helyszín alapvelő adottságai nagy mértékben hatottak. A veszprémi vár megkapó látványa és feltárulása, a szomszédos, várral szembeni lejtő hagyományos, történeti beépítése, valamint a telek elhelyezkedése és formája a házat alakító koncepció alapvető forrásai voltak.

A tervezett épület 3 kisebb tömeg és az ezeket összekötő nyaktagok viszonyrendszere határozza meg.

A tömegek mérete és formálása tükrözi a funkcionális tagolását.

A három nyereg- és félnyereg-tetővel fedett tömeg a vár felé fordul, egyfajta tetőritmust hoz létre, mely által absztrakt módon illeszkedik a várlejtő hagyományos kisebb épülettömegeihez. A leginkább a bár felé forduló utolsó elem esetében ez a tető hullámzás egy archaikus tetőformává fejlődik, mely a vár felől egy egyszerű hagyományos főhomlokzatként jelenik meg.

A három sorolt zártabb tömeget a könnyűszerkezetes közlekedő és közösségi terek kötik össze, ezek az elemek a házon "végigkígyóznak", s a végén egy konzolos  étkező formájában futnak ki a tömegből az épület déli oldalán.

A ház koncepciója figyelembe veszi a terepadottságokat, a déli oldali letörésnél alakulnak ki a pinceszint helyiségei és a kis meredekségű lejáróval megközelíthető garázs.

Az épületet visszafogott anyaghasználat jellemzi, a falak strukturált vakolatot kapnak, a tetőt korcolt fémlemez fedés borítja. A  házhoz szükségszerűen kapcsolódó támfalak anyaga a meglévő természetes kő támfal anyagát és jellegét követik.

A épületről működését, és térszervezését tekintve elmondható, hogy fontos szempont volt egy földszintes, modern használati és kényelmi igényeket kielégítő lakhely kialakítása.

A tervezett ház a következő funkcionális négy egységre bontható: privát szülői zónára (északi tömeg), vendég és gyerek hálórészre (középső tömeg) a közösségi részekre (nappali, étkező, konyha egysége - déli tömeg) és a negyedik zónára, melyet a pinceszinti kiszolgáló helyiségek alkotnak kiegészülve a garázzsal.   

A egyes tércsoportokat az előszoba és a zsibongó puffer  és elosztó jellegű terei választják el (és kapcsolják össze).