Balaton felvidéki ház

Balatonfüred

ENGEDÉLY 2016

ÉPÍTÉSZET: TÖRÖK SZABOLCS BENCE

MUNKATÁRSAK: MONORY REBEKA, RIESZ ABIGÉL

A ház tervezésénél cél volt a meglévő épület adottságainak figyelembe vételével egy modern felfogású és térhasználatú épület létrejötte.
A balatonfüredi Öreghegy tradicionális építészetébe a meglévő állapot jellemző 80-as évekbeli karaktere nehezen idomul bele. Az átalakítás a funkcionális elvárásokon túl ezen a karakter és tömegképzésen igyekszik javítani. A módosított tömegképzés, azon túl hogy kihasználja az udvar jó tájolását, igyekszik a ház karakterének a archaikus értelemben vett "házszerű" megjelenést, arcot adni úgy, hogy közben a két épületrész közötti méret és karakterbeli különbségeket is csökkentse. Ennek eszköze az utcafronti homlokzat zárása egy oromfalas jellegű véghomlokzat kialakításával, az anyaghasználat egységesítése, és arányokban és a színvilágban alkalmazott egységesebb viselkedés.


Az átalakítás főként funkcionális átértelmezéssel történik. Az épület elülső szárnyának alapgondolata egy többgenerációs használat kialakítása: a lépcsőtér olyan jellegű elhelyezésével, hogy az emelet használata ne zavarja az alsó terek használóit. Ennek a logikának a következménye a lépcsőtár centrális elhelyezése, mely szervezi a körülötte elhelyezkedő tereket.
Az elülső szárny földszintjén az előtérből lehet eljutni a közösségi terek csoportjába, konyha, étkező nappali egy téregységet alkot. A közösségi terek ía terasszal közvetlen kapcsolatot alkotnak, ennek kihasználására a kapcsolódó teraszt megemeltük, és a kertet e teraszhoz idomítottuk. A földszinten találhatóak a közösségi terek kiszolgáló funkciói, a kamra, vizes helyiség, ezen kívül kialakításra került két darab szobaegység is.
Az emeleten a privát szféra helyiségei, a háló és gyerekszobák találhatóak, hozzájuk tartozó mosdó és háztartási helyiség kiszolgáló funkciókkal. Az emeleti szobákhoz dél felé végigfutó terasz kapcsolódik.
Az épület hátsó része funkciójában csak kis mértékben változik, melynek lényegi eleme a z emeleti ablak kialakítása, mely a tetőtéri területek használhatóságát javítja, valamint a tornác átalakítása melynek elsősorban esztétikai jellegű átalakításként jellemezhető. Az épület végfalánál a meglévő tároló tetején teraszfelület alakul ki.
Az épület anyaghasználatában is a természetesség és a környezettudatosság dominál. A természetes kő, fa, a hagyományos építészetre jellemző struktúrált vakolat alkalmazásával humánus építészeti magatartásra törekedtünk. Az acél pálcás és laposacél korlátok a teraszok légiességét segítik. A falfelületek és a vakolt mezők ritmusa egyszerre egy időtálló jelleget próbál kölcsönözni a háznak.