Ugrás a tartalomra
_veszpremvolgy2_hero.jpg

ARCHAIKUS FORMÁK EXCLUSIVE TÁLALÁSBAN


Családi ház, Veszprémvölgy

2019 / Építészet / Lakóépület

Építész: 
Török Szabolcs Bence
Munkatárs: 
Herczku Róbert, Tóth Gergő, Dénes Filip

 A ház tervezésénél alap adottság volt egyrészt a telek nagy fokú lejtése, másrészt az a megrendelői elvárás, hogy erre a lejtős területre egy jól használható teraszos a Veszprémvölgyre és a távolban feltűnő vár panorámájára fókuszáló délies jellegű házat alkossunk.

TELEPÍTÉS

A megrendelői elvárásból következik a telepítés, miszerint a házat az emelkedő tetejére a telek középpontjába helyeztük. Az egyszintes laképület használati elvárás, a nagy alapterület adta, kettős tagolás, a kapcsolódó városszövet telepítési irányaira való reagálás, és a terep érdekes, többirányú lejtése alakította ki az L alakú beépítést, melyben a két közel merőleges, házszerű tömeget egy közlekedő nyaktag fogja össze.  

TÖMEGALAKÍTÁS

A ház tömegformálása a már fent említett tagolási szándékból és terepre illesztésből következik. Célunk volt egy játékos, ugyanakkor letisztult, következetes épülettömeg megalkotása, melyet a tömbszerű tömegek harmonikus kapcsolata jellemez. Nagy hangsúlyt kapott a megfelelő tájolás kialakítása, ennél fogva a ház a napsugárzás szoláris energiáit a lehető legnagyobb hatékonysággal használja fel, amellett hogy a déli tömegek visszaugró jellege miatt megfelelő passzív árnyékolást kapnak.

ANYAGHASZNÁLAT

Az épület anyaghasználatában az elegancia és a gazdaságosság dominál úgy, hogy közben reagál a klasszikus veszprémi fehér archaikus tömegek hagyományára. Az épület cserépfedést kapott, ennek szürke karaktere az épületet hagyományossága mellett a kortárs érzet felé tolja, ehhez illeszkednek a pinceszint szürke felületei és a nyílászárók színvilága. A burkolatok egyébiránt a természetesség és egyszerű klasszikusság érzetét keltik. 

FUNKCIONÁLIS KIALAKÍTÁS

Az épület alapvetően három funkcionális egységre tagozódik. A legalsó szint ad helyet a gépkocsi tárolónak, az épületet kiszolgáló tárolóhelyiségeknek és egyéb rendeltetéseknek. Efölött, a földszinten két épületrész kerül kialakításra: a privát terek (hálószobák, vizesblokk), zsibongó és fitness, melyek jól elkülönülnek az épület fő közösségi tereitől – a konyha, a nappali, az étkező és dolgozószoba napos épületszárnyától. E két tömeget a lépcsőház magja választja el. Kifejezett megrendelői kérés volt, az egyes lakóhelyiségek önálló terasszal való ellátása. Ennek nyomán a ház számtalan kertkapcsolattal (teraszok, loggia) rendelkezik.